lstipakov (lstipakov) wrote,
lstipakov
lstipakov

Pohdintaa elintasopakolaisuudesta ja Venäjästä

Koen itseni jossain määrin elintasopakolaiseksi. Vaikka muutin tänne työn perässä, ykkössyy oli halu elää lännessä, jossa tavallisen insinöörin elintaso on huomattavasti korkeampi kuin Venäjällä. Halusin muuttaa maahan, jossa lapset voivat liikkua turvallisesti ulkona illalla, jossa luotetaan poliisiin. Halusin muuttaa maahan, jossa verot kerätään yhteiskunnan hyväksi ja jossa pidetään huolta vanhuksista ja vaikeaan elämäntilanteeseen joutuneista.


Olen hyvin tietoinen, että voitin arvonnasta. Työntekijöiden palkkaaminen ETA-ulkopuolella olevista maista on melko työlästä ja toivottavasti minun palkkaamiseni oli silloiselle työnantajalleni talouden kannalta oikea päätös. Olen myös hyvin tietoinen, että nautin yhteiskunnan eduista, vaikka en minä (eivätkä vanhempani) ole tätä yhteiskuntaa rakentanut, joten pyrin elämään näin, jotta minun muuttamiseni tänne olisi kannattavaa myös yhteiskunnan kannalta. Pyrin antamaan takaisin enemmän kuin saan. Luulen onnistuneeni kohtalaisesti siinä – olen ollut töissa toisesta päivästä maahantusta lähtien (eli viimeiset viisi ja puoli vuotta) ja kuukausittain maksan yli tuhat euroa veroja. Ottaen huomioon se, ettei Suomi ole maksanut minun koulutuksestani ja kasvatuksestani, yhtälö näyttää tyydyttävältä.


Ainakin omasta tulevaisuudestani minulla ei ole enää huolta.


Kuitenkin Venäjälle jäi sukulaisia ja ystäviä. Ja minulla on tietenkin huoli heidän ja ylipäätään Venäjän hyvinvoinnista. Onpa se päivänselvä, että vakaa ja vauras Venäjä on Suomelle paras naapuri. Venäjällä on paljon mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille, matkailun kannalta maa on tosi mielenkiintoinen kohde. Jopa nykyisessä tilanteessa yli 170 tuhatta suomalaista kävi Venäjällä (tammi-maaliskuussa 2015), se on hieno uutinen. Toivottavasti väkeä tulisi enemmänkin.


Olen ollut Putinin kannattaja vuoteen 2014 asti. Talous kasvoi, elintaso nousi, kansa vaurastui. Kuitenkin Ukrainan tapahtumat (varsinkin Itä-Ukrainan kauhu) pakottivat muuttumaan kantani. Ukraina ei halunnut liittää Euraasian unioniin ja rangaistuksena sai Venäjän ylläpitämän sisällissodan. Ja Venäjän johdon valehtelu päin naamaa – se on käsittämätöntä. Jos valtion johtaja, kaikesta vastuussa oleva taho valehtelee, minkälaisen kuvan venäläisistä se antaa muille?


Olen nyt vahvasti sitä mieltä, että nykyinen politiikka ei vasta Venäjän kansan etuja ja myös vahingoittaa muita. En tiedä, olenko itse Venäjän patriootti tai ei - loikkasin länteen ja koen itseni Suomen patrioottina ja Suomen olevan kotimaani. Tahdon kuitenkin Venäjälle vain hyvää. Valitettavasti Venäjällä ymmärretään patriotismi väärin. Siellä patriotismi tarkoittaa valtion politiikan tukemista. Jos et tue Putinia, olet viides kolonna tai kansan petturi. Miksi käytettiin yli 50 miljardia olympialaisiin Venäjän maineen nostamiseksi ja sitten tuhottiin kaikki saavutukset? Missä on logiikka? Miksi liitettiin Krim, onko Venäjällä ylimääräistä rahaa? Onko kotona kaikki ongelmat jo hoidettu ja on varaa nostaa krimiläisten elintasoa? Ukraina on luovuttanut Venäjälle ydinaseita ja Venäjä on sitoutunut kunnioittamaan sen rajojen koskemattomuutta. Miksi Venäjä on rikkonut sen sopimuksen? Miten Venäjään voi nyt luottaa?


Länsimaat ovat asettaneet pakotteita Venäjää vastaan, koska ne eivät voi hyväksyä sen toimia ja eivätkä muut keinot näytä järkevältä. Pakotteista on haittaa sekä Venäjälle että Euroopalle. Suomen kannalta tilanne vaikuttaa pahalta - Valio on esimerkki. Turistien määrä on laskenut, ne tuovat tänne vähemmän rahaa. Venäjän taloustilanne on kiistattoman huono. Tässä kohdassa en ymmärrä joidenkin Suomen poliitikoiden riemua. Mitä hyvää Suomelle seuraa siitä, että Venäjän talous on alijäämäinen? Ei minusta yhtään mitään, vaan päinvastoin. Vai elävätkö jotkut periaatteella että ”Ei se, että oma lehmä on kuollut, vaan se, kun naapurin on vielä elossa”?


Henkilökohtaisista syistä en voi tahtoa Venäjän talouden romahtamista – minulla on siellä ystäviä ja sukulaisia. Ja Suomelle Venäjä ei ole tehnyt mitään pahaa (viime aikoina). Sitä paitsi en ole varma, että pakotteiden painolla kansa vetäisi tukensa nykyiseltä politiikalta. Talouden romahtaminen lisäisi vain kurjuutta ja katkeruutta. Ei ole kovin vaikea arvata, mihin suuntaan vyöryisi satoja tuhansia pakolaisia. Ja kuinkapa kävi vaikka Saksassa 1920-1930 luvulla, kun kansaa oli nöyryytetty?


Toisaalta Venäjällä on olemassa oppositio, joka on omaksunut länsimäiset arvot ja jonka mielestä Euroopan ja USA:n kanssa pitää olla ystäviä eikä vihollisia. Venäjällä on paljon annettavaa lännelle (muutakin kuin raaka-aineita) ja päinvastoin. Opposition kannatus on tällä hetkellä pieni, mutta se nousee vähitelleen. Lännessä olevien ihmisten tulisi auttaa tavallista venäläistä ymmärtämään, vaikka kanssakäymisellä, ettei länsi ole mikään vihollinen (huolimatta siitä mitä valtiopropagandakoneisto puhuu), siellä asuvat ihmiset eivät vihaa venäläisiä (vaikka eri mieltä Venäjän valtion politiikasta) ja minkä elintason voi saavuttaa elämällä länsimaisten arvojen mukaan.
Tags: suomi venäjä
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments