lstipakov (lstipakov) wrote,
lstipakov
lstipakov

Ryssänä Suomessa

Muutin Suomeen 5 vuotta sitten ja arkielämässäni en ole koskaan törmännyt ryssävihaan. Kai se osittain johtuu siitä, että olen ICT-alalla töissä, ja äly on yksi edellytyksistä tämän alan työpaikan saamiseksi. Olisi kuitenkin mielenkiintoista kokeilla itseä muilla aloilla ja nähdä yhteiskunta toisesta näkökulmasta.


Sana ”ryssä” kuulin kerran sotaveteraanilta vanhainkodissa. Silloin kuitenkin ei ollut mitään ”viha”-merkitystä, hän ei vaan odottanut nähdä venäläistä poikaa sellaisessa paikassa ja vanhat muistot yhtäkkiä tulivat esille. Kauko ei kertonut kovin paljon sodasta, vaan keskustelimme elämästä. Tai rehellisesti sanoen Kauko puhui ja minä kuuntelin, koska silloin minun suomen kielen taso ei ollut päätä huimaavalla tasolla. Vanhainkodin myötä kielen taito on huomattavasti parantunut – itse asiassa se oli syy, miksi päädyin sinne. Sieltä minulle jäi paljon onnellisia muistia. Toki oli myös surullisia hetkiä, mutta semmoista se elämä on.


Kerran baarissa olimme ranskalaisen työkaverin kanssa ja törmäsimme yhteen tyyppiin. Tyyppi oli minun ikäinen (tai jopa nuorempi) ja sanoi, ettei hän oikeasti tykkää venäläisistä, koska ”sota ja niin edelleen”. En puhunut silloin riittävästi hyvin suomea ja muuten en halunnut keskustella hänen kanssa tästä aiheesta lisää. Nyt on aika maksaa velat takaisin.


Se on tosiasia, että Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ja lopuksi otti osan Suomen alueelta. Talvi- ja Jatkosodassa kuoli kymmeniä tuhansia suomalaisia. Sodan jälkeen Suomi joutui siirtämään 400 000 kansalaista luovutetuilta alueilta ja sen lisäksi maksamaan sotakorvaukset. Näyttää siltä, että suomalaisilla on hyvät perusteet olla tykkäämättä venäläisistä.


Suuressa Isänmaalisessa Sodassa menetti henkensä yli 26 miljoona venäläistä. Suurin osa niistä ei ollut Puna-armeijan sotilaita, vaan siviilejä. Tämä on seuraus Natsi-Saksan politiikasta, jonka mukaan venäläisiä pidettiin ali-ihmisinä ja heidän tappamisessa ei ollut mitään väärä, pikemmin päinvastoin. Natsi-Saksan toimet ovat aiheuttaneet venäläisille paljon kärsimyksiä. Minusta paljon enemmän, kuin Neuvostoliiton toimet ovat aiheuttaneet suomalaisille.


Kuitenkin minulla, kuten muilla 99.9% venäläisillä ei ole yhtään mitään nykyistä Saksaa vastaan. Me kyllä muistamme sodan ja sen seuraukset, mutta sota on loppunut 75 vuotta sitten ja on aika katsoa eteenpäin. Nyky-Saksalla ei ole mitään tekemistä Natsi-Saksan kanssa. Nykyiset saksalaiset eivät ole ja eivät saa olla vastuussa heidän esi-isiensä tekemisistä. Olen käynyt Saksassa monta kerta ja minulla on vain positiivisia vaikutelmia Saksasta ja saksalaisista.


Vastaava olisi kiva odotella kantasuomalaisista. Ei ole järkevää katsoa Venäjää sodan särmiön kautta. Joku voi siihen vastata – no joo, mutta katso mitä Venäjä tekee Ukrainassa! Itse voisin rehellisesti sanoa, etten hyväksy Venäjän valtion toimet siellä. Ja Venäjällä asuu tosi paljon ihmisiä, jotka ovat olleet samaa mieltä. Valitettavasti suuri osa venäläisistä on altistunut valtavalle propagandalle ja he aidosti uskovat siihen, että Ukrainassa on vallassa fasistinen juntta, joka haluaa tappaa kaikki Ukrainassa (ja kai muissa) asuvia venäläisiä. Ja kaikkien takana on Yhdysvallat, jotka haluavat tuhota Venäjää (koska Neuvostoliitto on jo tuhottu).


En usko Yhdysvaltojen haluavan tuhota Venäjää. Nykymaailmassa valta-asema ei saavuteta valloittamalla maita, vaan markkinoita. Haluaisin uskoa siihen, että Yhdysvaltojen ja Euroopan (ja totta kai Suomen) kannalta paras Venäjä on vauras ja vakaa Venäjä, jonka kanssa on helppo ja luotettava tehdä bisnestä. Maa, jossa asuu 146 miljoona ihmistä, jotka haluavat ostaa eurooppalaisia autoja (olkoonkin valmistettu Venäjän sisällä) ja Yhdysvaltalaisia iPhoneja (olkoonkin valmistettu Kiinassa). Esimerkiksi Saksa ja Yhdysvallat ovat taloudellisia kilpailijoita, mutta se ei estää pitämästä hyvät välit.


Minusta Putin on tehnyt paljon hyvää venäläisille. Elintaso on huomattavasti parantunut vuodesta 2000 vuoteen 2012. Minusta hänen olisi pitänyt jättää virkan vuonna 2012 ja mennä johonkin valtioyhtyeen lautakunnalle ja matkustaa maailman ympäri edistämällä Venäjän intressiä. Silloin hänellä oli maailman tasolla paljon arvovaltaa. Nyt Merkelin mukaan Putin oleskelee ”toisessa maailmassa”. Minusta hänen kolmas kausi oli virhe.


Asiasta toiseen. Haluaisin lisätä, että Suomen joukkotiedotusvälineet voisivat uutisoida Venäjästä tasapainoisemmin. Yleensä uutisissa Venäjästä on kielteinen sävy, tai aika harvoin neutraalinen. Putin sitä, Putin tätä, Venäjä sitä, Venäjä tätä. Kohta herätään kasakkaan nauruun. Omien rahallisten intressin perässä Suomen mediat pelotellevat suomalaisia ja muodostavat uhkakuvan Venäjästä. En väitä, että Venäjällä on kaikki hyvin, mutta voisi joskus myös kertoa positiivisia uutisia sieltä.


Lopuksi haluaisin muistuttaa, että presidentit tulevat ja menevät, mutta maat ja kansat pysyvät.
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments