lstipakov (lstipakov) wrote,
lstipakov
lstipakov

Venäjän hyvyys

Olen huomannut, että Suomen ja länsimaiden mediassa Venäjän ylistäminen pidetään huonona tyylinä. Jokainen Venäjästä myönteisesti puhuva henkilö leimataan ”putinistiksi”, ”kommunistiksi” ja hänen kirjoitustaan pidetään ”Venäjän propagandana”. Joku on jopa keksinyt salaliittoteorian, että Pietarin lähellä sijaitsee toimisto, jossa työntekijät kirjoittavat myönteisiä kommentteja Venäjästä ja saavat siitä palkan ilmeisesti Venäjän valtiosta. Muistaakseni se ensimmäiseksi mainittiin lehdessä nimeltä ”Novaya Gazeta”. Enemmistö venäläisistä pitää sitä lehteä venäläisvastaisena. Siellä työskenteli Anna Politkovskaya, jonka murhan tutkimista lännessä pidetään tosi tärkeänä juttuna. Amnesty International jopa järjesti tilaisuuden hänen muistoksi Oulun pääkirjastossa.


Yksi isommista synneistä on kehu Putinia. Kuten me kaikki tiedämme, Putin on vapauden maailman vihollinen. Hän juo verta ja syö lapsia aamupalaksi. Putin haluaa vallata koko Euroopan ja Krim oli vain ensimmäinen askel. Seuraavaksi tulee vallatuksi Ukraina, Suomi, Baltian maat ja niin pois päin. Vain Itävallasta kotoisin toisen EU:n presidentti (ensimmäinen oli Korsikalainen) on yhtä paha kuin Putin.


Ennen Suomen muuttoa luulin, että propaganda on olemassa vain Venäjällä ja lännessä kirjoitetaan pelkästään tosiasioita. Suomeen muutettuani voin todeta, että ainakin Suomessa se ylipäätään pitää paikkansa. Ongelma on niin, että artikkelin sävy voi hyvin vaikuttaa aistinhavaintoon. Toimittajan ei välttämättä tarvitse kirjoittaa valhetta luodakseen tavoitettavan kuvan lukijan päässä. Esimerkiksi maassa elintaso on noussut monikertaisesti, mutta se johtuu raaka-aineiden hintojen noususta. Venäjän joukkue voitti jääkiekon maailmanmestaruuskilpailun, mutta kiitos kuuluu tuomareille. Ukrainan johto ei missään tapauksessa saanut käyttää voimaa rauhallisia mielenosoittajia vastaan Maidanin aukiolla (koska mielenosoitukset olivat venäläisvastaisia), mutta Itä-Ukrainassa on välttämättä käyttää voimaa terroristien hillitsemiseksi (koska ”terroristit” ovat venäläismielisiä).


Venäjällä ihmisillä on semmoinen ajattelutapa, että valtio pitää olla mahtava. Kuten koko maailmassa tiedetään, suuri ja mahtava. Kun valtio on mahtava, itsenäinen ja tekee myönteisiä maailmanvaikuttavia tekoja, venäläiset saavat onnea. Koko kansa oli onnellinen kun Gagarin kävi avaruudessa. Kukaan ei ajattelut – voi voi, minun kyläkaupassa ei ole niin paljon makkaralajia kuten Amerikassa, parka minä. Kaikki olivat onnellisia siitä, että Neuvostoliittoihminen lensi avaruuteen ja palasi takaisin. Vahva valtio johtuu vahvasta johtajasta. Ei tarvitse etsiä pitkään esimerkkiä historiasta, kenen johdolla Venäjän valtio oli mahtavin. Iivana Julma, Pietari Suuri, Josef Stalin (kirjoitan hänestä joskus). Vladimir Putin on lähestymässä tähän porukkaan. Hänen johdolla Venäjä palauttaa itselleen suurvallan aseman. Elintaso on huomattavasti noussut. Olympialaiset jääkiekkomestaruus on voitettu. Krim on palautettu takaisin (myönnän, tämä on kyseenalainen saavutus). Venäjä nyt ja Venäjä 20 vuotta sitten on kaksi erilaista maata.


Mikä toimii länsimaissa, ei välttämättä toimii muissa maissa. Monissa yhteiskunnissa itsevaltias tai vahva keskushallinto on ainoa tapa hallita yhteiskunnan. Minusta se koskee varsinkin Lähi-Itää. Irakissa oli itsevaltias ja sen tilalle on tullut demokratia. Hinta on yli sata tuhatta kuolleetta ja paljon enemmän pakolaisia. Vastaavasti on käynyt Libyassa ja Egyptissä.


Palataanpa hyvyyteen. Itse olen vakuuttanut siihen, että Suomelle naapuruus Venäjän kanssa on suuri etu ja mahdollisuus. Viime monta kymmentä vuotta Venäjä ei ole tehnyt Suomelle yhtään pahaa. Päinvastoin, Suomi on vaurastunut olleessa kauppavälittäjänä Venäjän ja lännen välillä. Venäjä on Suomen suuri kauppakumppani. Suomalaiset firmat ovat tienanneet paljon rahaa rakennushankkeissa Venäjällä, varsinkin Pietarissa. Venäläiset turistit luovat tuhansia työpaikkoja ja jättävät kymmeniä miljoonia euroa Suomen talouteen. Siihen myös sijoittavat rahaa venäläisiä liikemiehiä. Paljon suomalaisia miehiä ovat löytäneet rakkautensa Venäjältä (maksamatta tai maksutta). Loisiminen ei kuulu Venäjän kulttuuriin. Suuri osa työikäisistä pysyvästi täällä asuvista venäläisistä käy työssä. Lisäksi venäläiset innokkaasti opiskelevat Suomen kieltä.


Venäläiset suhtautuvat Suomeen hyvin myönteisesti. Suomessa venäläiset tykkäävät rauhasta, turvallisuudesta, luonnosta. Venäjällä on tähän mennessä aikomus, että lännessä tavarat ovat aina parempi, joten venäläiset tykkäävät shoppailusta Suomessa. Juuri nyt ruplan kurssi on vähän heikentynyt ja turistien määrä on pikkuisen laskenut, mutta kohta tilanne paranee.


Vanha suomalaisen sananlasku kertoo, että venäläisten pelko on viisauden alku. Minusta venäläisiä ei tarvitse pelätä. Olkamme ystäviä!
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments