lstipakov (lstipakov) wrote,
lstipakov
lstipakov

Pohdintaa Ukrainasta ja jääkiekosta

Luin äskettäin Iltalehdestä uutisen siitä, että suuri osa suomalaisista suhtautuu entistä kielteisemmin Venäjään. Muutos johtuu Ukrainan tilanteesta ja Venäjän joukkueen jääkiekkovoitosta.


Äinakään työssäni kansainvälisessä IT yrityksessä en ole huomannut asenteen muutosta. Läsen päivittäin kahvitauoilla ja luonalla keskustellaan Venäjästä ja Putinista. Huumori kuuluu aina keskusteluun. Putin on hieno mies, joka ilman paitaa on aina valmis pelastamaan venäläisiä joka maassa. Putin soitti tuomarille ja ehdotti viikon lomaa bordellissa Putinin laskuun tai karkotusta Siperiaan. Tuomarin vastaus tuli selväksi, ottelun tulos oli nähtävissä tulostaululla. Ajan kuluessa tulee puhuttua muita vitsejä. Ja niin pois päin.


Mutta palataanpa asiaan. Onhan se ymmärrettävää, että osa suomalaisista pelkää, että jos Putin valtasi Krimin, samalla tavalla hän voisi julistaa, että venäläisiä vainotaan Suomessa, venäläislapsia huostaanotetaan äideiltä, venäläisasiakkaat pääsevät kauppoihin vain yksi kerrallaan ja niin edelleen. Dosentti kyllä vahvistaisi. Lisäksi Suomi oli Venäjän imperiumin osa ja pitäisikö palauttaa se takaisin. Sitä päitsi se ei kuluu Natoon ja kukaan ei kuitenkaan tule auttamaan, kuten kävi 75 vuotta sitten. Viimeinen lause on muuten totta.


Minulle on aika selvää, että Ukrainan tilanne ei missään tapauksessa vaikuta siihen, miten Venäjä ja venäläiset suhtautuvat Suomeen. Ei ole kenellekään salaisuus, että Suomi oli Venäjän osa vain muodollisesti. Se on selvä myös venäläisille. Kaikki venäläiset pitävät Suomea ulkomaana ja Euroopan osana. Ei kukaan mieti, pitäisikö palauttaa Pohjois-Savo Venäjälle.


Ukrainan tilanne on toisenlainen. Ukrainassa on olemassa yksilöitä, jotka kehottavat tappamaan venäläisiä siksi, että he ovat venäläisiä. Ne yksilöt olivat mukana joukossa, joka teki aseellisen vallankumouksen jenkkien rahoilla. Miettikää hetki, miten voi syöttää Maidanin aukiolla kuukausia olleita neljääkymmentätuhatta ukkoa? Miten voi viedä pois heidän paskansa? Kuka järjesti sen, kenen laskuun ja mitä kyseessä oleva järjestö tai henkilö haluaa saada vastineeksi.


Mikä oli ensimmäinen julistus, jonka niin sanottu kansan valittu eduskunta antoi? Julistiko se rauhaa? Tutkitiinko, kuka ampui ihmisiä kuoliaaksi ja kenen käskystä? No ei tietenkään. Ensimmäinen laki oli venäjän kielen erikoisaseman poistaminen. Totta kai se oli tärkein kaikista tehtävistä tuolloisessa tilanteessa. Asiasta toiseen, Leninin ensimmäinen julistus Venäjän vallankumouksen jälkeen oli ”Julistus rauhasta”. Toinen oli ”Julistus maasta”.


Sitä paitsi, miten kävisi vaikka Kuuballe, jos se sanoisi – kuulepas nyt Sam-setä, me liitymme Venäjä-liittoon ja kohta tänne tulee Venäjän laivasto, vain muutama kymmenen kilometriä Floridasta. On aika todennäköistä, että seuraavana päivänä jenkit pommittaisivat Kuuban kivikaudelle. Muistaako joku Karibian kriisin?


Venäjästä on tulossa pikkuhiljaa suurvalta ja Venäjä on vihdoin ryhtynyt tekemään, mitä suurvallat tekevät.


Oliko Krimin liittäminen Venäjään hyvä asia? Kyllä, kansanäänestys siellä oli Ukrainan perustuslain vastainen. Mutta mitä sitten? Oliko Kosovon irtautuminen Serbiasta Serbian perustuslain vastainen? Kyllä oli. Kiitos herra Ahtisaarelle, meillä on nyt historiassamme ennakkotapaus, kun keskushallinnon suostumusta ei tarvita. Miksi sellainen temppu on sallittu kosovolaisille, mutta ei sallittu krimiläisille? Miksi länsimaat tunnustavat aseellisen vallankumouksen lailliseksi vallanvaihdoksi, mutta eivät suostu tunnustamaan Krimiläisten tahdoa?


Sitä paitsi Venäjän hallituksen toiminta Krimissä oli erinomaista. Paikalla oli hyvännäköisiä kohteliaita ihmisiä. Kukaan ei kuollut. Verrataan tätä Kiovan niin sanottuun kansanousuun, joka vaati kymmeniä henkiä. Jos venäläiset sotilaat olisivat olleet samannäköisiä kymmenen vuotta sitten, minä olisin käynyt silloin Venäjän armeijan. Parempaa mainosta on vaikea tehdä.


Palataan alkuperäiseen aiheeseen ja puhutaan jääkiekosta. Itse en ole mikään lätkäfani. Minulle on yhdentekevää, kuka voittaa. Minulla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus. Minun kotini on nyt täällä Suomessa. Mutta minua aidosti suututtaa, kun suomalaisessa joukkovälineissä kirjoitettiin, että leijonien tappio johtui tuomareista. Aiheesta keskusteltiin monta päivää. Hyvät maanmieheni, miksi on niin vaikea tunnustaa, että tällä kertaa venäläiset pelasivat paremmini? Paremmin kuin viime olympialaisissa silloin ja paremmin kuin leijonat nyt? Ja miksi ihmeessä suhtautuminen veli venäläiseen on muuttunut huonommaksi jääkiekko-ottelun tuloksesta? Se on vain peli! Kyllä leijonat voittavat (ehkä) toisella kertaa.


Jos on käynyt niin, että naapurina on iso karhu, kannattaa pitää hyvät suhteet sen kanssa. Yhteisessä historiassamme on ollut tosi surullisia hetkiä. Mutta me olemme olleet naapureita viimeiset tuhat vuotta, ja jos Luoja suo, pysymme naapureina myös tuhat seuraavat vuotta.
Tags: suomi venäjä ukraina jääkiekko
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments