lstipakov (lstipakov) wrote,
lstipakov
lstipakov

Venäläiset ja asuntokaupat

Viime aikoina Suna Kymäläisen laatima aloite asuntokauppojen rajoittamisesta, jonka enemmistö kansanedustajista on allekirjoittanut, herätti paljon keskustelua. Ollessani Suomeen muuttaneena venäläisenä haluaisin esittää oman näkemykseni asiasta.

Aluksi sanon ymmärtäväni mistä aloite johtuu. Venäjä Suomelle on aika tärkeä. Se on sekä isoin mahdollisuus että isoin uhka. Ei Ruotsi eikä Norja. Viime vuosisadalla Neuvosto-Venäjä ja Suomi kävivät sotia kolme kertaa ja tulokseksi Suomi on joutunut luovuttamaan alueita. Tästä olen jo kirjoittanut blogissani. Nykyään vain Pietarin suuralueella asuu enemmän väkeä kuin koko Suomessa. Sillä asuu muun muassa aika paljon niin sanottu uusrikkaita. Se on luonnollista, että ainakin osalla suomalaisista on pelko. Ei aseilla, mutta rahalla vähitellen naapurit miehittävät koko Suomen. Se on luonnollista, että enemmistö suomalaisista suhtautuu kielteisesti muihin kulttuuriin kuuluviin naapureihin. Venäjällä on ihan sama asenne. Ruokolahdella on jopa kolmas kiinteistöstä on venäläisten omistuksesta. Se tosiasia pelottelee paikallisia ihmisiä, ja pelko on kiteytynyt Kymin vaalipiirin edustaman kansanedustajan aloitteeseen.

Sitä huolimatta, että ymmärrän, mistä kyseessä oleva aloite johtuu, en voi kannattaa sitä nykyisessä muodossa. Yritän selittää, miksi näin.

Aloitteessa halutaan estää ostamasta asuntoja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville henkilöille ennen kuin he ovat asuneet Suomessa viisi vuotta. Ei tarvitse olla kovin älykäs ymmärtämään, että kyseessä oleva aloite kohdistuu pääosin venäläisiin. Siinä tapauksessa lausunto ”venäjältä tuleville henkilölle” olisi ollut täsmällisemmin, mutta todennäköisesti poliittisesti epäasianmukaisemmin. Lisäksi ollessani venäläisenä pidän se syrjintänä, että vaikka virolainen saisi ostaa kiinteistöä, mutta venäläinen ei – kyseessä on tietysti muiden kuin Suomea maiden kansalaisia. Sitä paitsi, vaikka yhdysvaltalaiset eivät saisi ostaa kiinteistöä, mutta saksalaiset saisivat. Kuulostaa epäjohdonmukaiselta. Kannatan ajatuksen ”ensin oman kansan etua” ja mielestäni ratkaisuna olisi ollut lausunto vain ”muiden maiden kansalaiset”.

Toinen ristiriitainen kohta on asumisaika. En oikeasi ymmärrä, mistä ”viisi vuotta” johtuu. Miksi ei kuusi eikä neljä? Esimerkiksi suomen kansalaisuuden voi hakea neljän vuoden kuluttua oleskellen A-tyypillä oleskeluluvalla. Esimerkiksi itsellä on hyvä todennäköisyys saada kansalaisuuden ennen kyseessä oleva asumisajan täyttymistä. A-tyypin oleskeluluvan voi saada jos on olemassa pysyvä työsopimus. Sekä minä että moni muut ulkomaalaiset ovat ostaneet asuntoja ennen kuin olemme asuneet viisi vuotta Suomessa. Me maksamme veroja, oppimme kieltä ja pyrimme sopeutumaan yhteiskuntaan. Emme aseta mitään uhkaa Suomelle.

Minusta kyseessä oleva venäläisten ryhmä on niin sanottu uusrikkaat. Yksilöt, jotka ovat saaneet varojansa 1990-luvun alkupuolella ja joskus laittomilla tavalla. Enemmistö venäläisistä ei tykkää niistä. Niitä uusirikkaita myös ostavat asuntoja Venäjällä ansaitsemaan rahaa vuokraamalla. Siinä itse asiassa ei ole mitään pahaa, koska Venäjä on iso ja asuntoja on paljon. Mutta hekin ostavat asuntoja Suomesta yleensä vuokraamiseksi muille. Se voi aiheuttaa ongelmia pienteihin kuteihin, joissa ei ole paljon asuntoja. Ja mielestäni siinä olisi järkevää tehdä jotain.

Ottaen huomion yllä mainitut väitteet aloitteessa voi korvata asumisajan oleskeluluvan olemassaololla. Tällä tavalla yleiset työsiirtolaiset pystyvät ostamaan asuntoja ja yliostajille luodaan esto.

Ja nyt viimeinen peruste, ehkä kaikista vakavin. Suomalaiset eivät saa ostaa kiinteistöä Karjalasta. Sehän valitettavasti pitää paikkaansa. Tässä kuitenkin pitäisi lisätä, että ylipäätään kaikki ulkomaalaiset eivät saa ostaa kiinteistöä Venäjän rajavyöhykkeeltä. Sen leveys lain mukaan voisi olla jopa monta kymmentä kilometriä. Itse vastustan sitä, mielestäni se on väärin – tarkoitan rajavyöhykkeen pituudesta. Varsinkin tuolla alueella itse en näe mitään uhkaa Venäjälle. Minä tunnen sen epäoikeudenmukaisuuden, että venäläiset saavat ostaa asuntoja vaikka Lappeenrannalta, mutta suomalaiset eivät saa ostaa asuntoja Viipurista. Mutta toisen epäoikeudenmukaisuus olisi väärin korvata toisella.

Nykyään Suomen ja Venäjän väliset suhteet ovat mielestäni erinomaisessa kunnossa. Suomen hallitus voisi pyytää Venäjän hallitukselta tutkimaan asian, ja esimerkiksi pienentää rajavyöhykkeen leveyden tai sallia vaikka poikkeuksellisesti suomalaisille ostamaan siellä tontteja.

Minä toivon, että jos kyseessä oleva aloite on tullut voimaan, siihen toteutetaan ainakin yllä mainitut muutokset.
Tags: suomi, venäjä
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments