lstipakov (lstipakov) wrote,
lstipakov
lstipakov

Putinin syntymäpäivästä

Tänään Venäjän presidentti, Vladimir Putin, täyttää 61 vuotta. Onnea, Vladimir Vladimiroviš! Itse todistan elintason Venäjällä parantuneen huomattavasti Putinin valtaan astumisen jälkeen. Uskon Venäjän tarvitsevan vanhan johtajan menestyksen saamiseksi. Esimerkkejä menneisyydestä – Iivana Julma, Pietari Suuri, Josef Stalin (kyllä tiedän mistä puhun, tiedättekö te?) ja Vladimir Putin. Toisaalta vallassa ollessaan heikko johtaja, kuten Nikolai II tai Gorbatšev, maa romahtaa ja kaaos tulee.

Sanotaan, että länsimaissa on sananvapaus. Esimerkiksi, ihmiset voivat kokoontua kaupungin keskellä ja huutaa vaikka ”Obama ulos!” ilman seurauksia. Venäjälläkin voi kokoontua ja huutaa ”Obama ulos!” ilman seurauksia. No tosissaan voi huutaa myös ”Putin ulos”. Se silloin talloin tapahtuu Moskovassa. Joskus ihmiset kokoontuvan ilman viranomaisten antamaa lupaa, jolloin tulee poliisi ja mielestäni oikeuden- ja lainmukaisesti lopettaa sekasortoa. Ihan samalla tavalla kuin länsimaissa.

Seitsemän vuotta sitten Anna Politkovskaya, venäjän toimittaja, sai surman. Jonkun mielestään Putin on tappanut hänet (ehkä itse?) syntymälahjaksi. Miksi? No siksi, koska meillä on sananvapaus ja se ei ole rikos olla typeryytenä. Kävin tänään kirjastossa jatkamassa lainaukseni. Minä voisin ehkä jatkaa ne netissä ja säästää velkaantuneelle kaupungille vähän rahaa matkustamatta bussilla lastenvaunun kanssa, mutta tykkään matkoista bussilla. Joskus siellä voi tavata mielenkiintoisia ihmisiä. Eränä päivänä olen tavannut bussilla juntin, juteltiin viinasta, naisista ja ryssistä. Minun lemmet aiheet!

Takasin kirjastoon. Aulassa oli iso ”Amnesty International” mainos ja Putinin kuvat. Pöydän ääressä istui kaksi neitiä. He keräsivät allekirjoituksia Putinille Politkovskayan surman rikostutkimuksen etenemiseksi. Minulla oli vähän vapaa aikaa, allekirjoitin paperin ja keskustelin heidän kanssa Putinista, Venäjästä ja muista asioista.

Joka kuolema on traaginen tapahtuma. Varsinkin vainajan omaisille. Myös Politkovskajan kuolema on tragedia. Mutta onko se niin suuri, kansainvälinen huomion tarvittava asia? Minun mielestäni ei ole. Tiesittekö, että vuosittain Venäjällä yli 30 000 ihmistä kuolee liikeonnettomuuksissa? Jos Amnesty Internation, suomen yksikkö, haluaa oikeasti parantaa oloa Venäjällä, auttakaa meitä korjaamaan tien suomen rajalta Pietariin, niin kutsuttu ”skandinavia väylä”. Toinen nimi on kuolemaväylä. Kuukausittain siellä kuolee monta ihmistä, muun muassa suomalaisia. Tietysti se tie on venäjän vastuussa, mutta tämä toiminta voi säästää henkiä. Politkovskajan henki ei enää pysty säästämään.

Viime aikoina ja joskus nykyään puhutaan Neuvostoliiton hyökkäyksestä Afganistania vastaan. Sodan kymmenessä vuodessa kuoli 13 000 neuvostoliiton sotilasta. Loppujen lopuksi Venäläisten verikoirat karkotettiin ja rauhaa on tullut. Afganistanissa on yhdysvaltojen sotilaita. Mutta jostakin syystä vuosittain Venäjällä 100 000 ihmistä kuolee huumeiden yliannostuksesta tai niiden käytön seurauksista. Ei ole yllätys kenellekään, että suuri osa huumeista tulee Venäjällä Afganistanista. Sota näyttää olevan vielä kesken. Ja se on iso ongelma Venäjällä, niin kuin alkoholin käyttö.

Minä toivon Putinin ottavan huomion ensiksi yllä mainitut asiat.

Jos katsotaan peiliin, niin huomataan, että Suomessa vuosittain kuolee 250 ihmistä liikeonnettomuuksissa ja tästä puhutaan paljon. Mutta ei puhuta siitä, että yli 1000 ihmistä tekee itsemurhaan. Minä olen ollun Suomessa vähemmän kuin 4 vuotta, ja olen jo menettänyt sydänystäväni siitä syystä. Pitäisikö aluksi korjata asioita omassa maassa?

En halua päättää surullisella nuotilla. Onnea, Vladimir!
Tags: putin venäjä suomi
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 1 comment