lstipakov (lstipakov) wrote,
lstipakov
lstipakov

Havaintojani Suomen terveyspalveluista

Kirjoitan vähän havainnoistani terveyspalveluista Suomessa. En ole käyttänyt niitä kovin usein, mutta olen saanut kuitenkin vähän kokemusta.

Muistaakseni uutisten mukaan Suomessa enemmistö töissä olevista ihmisistä käyttää yksityisissä terveyspalveluissa. Ehkä toisella osalla niistä on paljon rahaa, ja toisella osalla on työterveysvakuutus. Se mielestäni kuulostaa totuudenmukaiselta. Lapsen kanssa terveyskeskuksessa käydessäni huomasin suurimman osan asiakkaista olevan lapsia tai eläkeläisiä.

Minulla on työterveysvakuutus. Työantajallani on sopimus Terveystalon kanssa. Se on mukava juttu. Voi varata aikaa lääkärille internetissä, joskus jopa samana päivänä. Ilman vakuutusta joutuu maksamaan yli 100 euroa käynnistä. Näyttää kalliilta, eikö niin?

Vielä muutama esimerkkiä käyttämistä yksityisissä terveyspalveluissa.

Asuessani Espoossa vaihtaakseni ajokortin menin hakemaan lääkärin todistuksen kunnan terveyskeskukseen. Siellä sanottiin minun olevan odotettava kaksi tai kolme kuukautta saadakseni sen todistuksen. Soitin yksityiselle terveyspalvelulle (Diacor) ja pääsin hoitajalle samana päivänä. Ehkä kannattaa maksaa 40 euroa ja saada todistuksen ilman odottelusta.

Viime talvella lapsellani oli taas korvatulehdus. Silloin en pystynyt selittämään terveyskeskuksessa vastaanotolla oleville hoitajalle lapsen tarvitsevan lääkärin. Hänen mielestään poikani oli ihan terve. No, ehkä minun tulisi opiskella Suomea ahkerammin. Sitten kun oireet meni huonommaksi, menimme Terveystaloon ja sen jälkeen poikani parantui ihan nopeasti. Päätelmä on niin, että kielen taito säästää rahaa.

Nyt vähän kuntien terveyspalveluista. Ehkä suurin kokemus niistä oli kaksi puoli vuotta sitten tapahtuneen lapsen syntyminen. Paitsi sitä ja myös sen jälkeen oli tietysti neuvolassa käyminen. On sanottava, että syntyminen sujui erinomaisesti hyvin. Huolimatta siitä, että silloin en puhunut suomea ollenkaan (koska minulla oli lorvi katari), onnistuin asioida englanniksi. Totta kai, tunnin pahalta sen takia, että meidän vuoksi henkilökunnalle oli käytettävä vierasta kieltä. Lapsen syntyminen jälkeen olen ruvennut opiskelemaan Suomea.

Itse en ole käynyt terveyskeskuksissa paitsi hammashoitoa, mutta kuulin laadun olevan saman kuin yksityisessä palveluissa. Yksi negatiivinen asia on niin, että joutuu odottamaan pitkään lääkärinaikaa.

Kirjoitelmaan ei tule päätelmää. Kirjoitan vain – omena päivässä pitää lääkärin loitolla, mutta sitruunasta sait apua moneen vaivaan.
Tags: suomi
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 1 comment