lstipakov (lstipakov) wrote,
lstipakov
lstipakov

Suuri ja mahtava

Kerran entinen Venäjän presidentti ja nykyinen pääministeri Medvedev sanoi, että Venäjä on nuori 20-vuotias maa. Se on niin väärin. Venäjän historia on alkanut vuonna 862, kun Rurik on astui valtaan Novgorodissa. Rurikin hallitsijasuku johti Venäjän yli 700 vuotta. Sen jälkeen Romanovin hallitsijasuku astui valtaan. Se oli vallassa melkein 300 vuotta. Vuonna 1917 tapahtui kaksi vallankumousta, minkä jälkeen alkoi ainakin viiden vuoden kestävä sisällissota. Sodassa on kuollut yli 5 miljoona ihmistä. Vuonna 1922 uusi valtio nimeltä Neuvostoliitto oli perustettu. Se romahti vuonna 1991, ja mielestäni niitä 70 vuotta oli parasta aika Venäjän historiassa.

Neuvostoliitto oli suuri kokeilu. Se perustui Vladimir Leninin teoksiin. Ne johtuivat suurimmaksi osaksi Karl Marxin ja Friedrich Engelsin teoksista, jotka on julkaistu 1800-luvun puolivälissä Saksassa. Tavoite oli hyvinvointivaltion rakentaminen, jossa jokainen on tasa-arvoinen huolimatta siitä, mihin yhteiskuntaluokkaan hän kuuluu.

Neuvostoliiton valta-alueella asuttiin satoja kansaryhmiä. Kansanryhmien konfliktien ehkäisemistä varten yritettiin luoda uusi kansa nimeltä neuvostoihminen. Samanlainen tavoite oli Yhdysvalloissa, jossa Englantilaisista, Irlantilaisista, Italialaisista ja muista monista kansista tehtiin Amerikkalaisiin. Molemmissa maissa se onnistui.

Liikunta oli muodissa. Maassa oli paljon liikuntakerhoja, joissa ihmiset pelasivat jalkapalloa, jääkiekkoa, koripalloa. Harrastettiin patikoimista ja laskuvarjohyppyä. Neuvostoliitossa on laukaistu maailmaan ensimmäinen maata kiertävä keinotekoinen satelliitti. Ensimmäinen avaruuslentäjä Juri Gagarin Koko tunnetaan maailmassa. Neuvostoliiton aikana nuoret miehet eivät pelänneet asepalvelua. Isänmaan puolustaminen oli kunniallista. Ihmiset olivat ylpeitä maastaan.

Erilaisten syiden takia Neuvostoliitto lakkasi olemasta vuoden 1991 lopussa. Silloin minä olin yksinhuoltajaäidin kansa asuva 7-vuotias poika. Muistan hyvin sen ajan. Se oli todellinen pula-aika. Enemmistöstä kaupoista puuttui ruokaa ja muita tavaroita. Säännöstelykupongeilla voi saada tarpeellisia tavaroita erikoisista kaupoista ja kioskeista. Kävimme syömässä ruokalassa äidin kanssa 5 kilometrin päässä. Naapurimme poimivat nokkosta pihaltaan tehdäkseen siitä keittoa. Neuvostoihmistä ei ollut olemassa ja monta sotaa alkoi kansanryhmien välillä. Elämänlaatu kaatui syvästi. Vuosisadan geopoliittinen katastrofi on tapahtunut.

Elämä on tullut paremmaksi vuodesta 2000. Talous on kasvanut ja palkat ovat nousseet. Paljon uusia asuntoja ja tehtaita on rakennettu. Auton ostaminen on tullut mahdolliseksi melkein kaikille. Nykyään ohjelmistosuunnittelija voi ansaita yli 2500 euroa Moskovassa ja hieman vähemmän Pietarissa. On hauskaa kuulla köyhyydestä puhuvia sukulaisiani. Heillä on pieni omakotitalo Pietarin lähellä, vuokra-asunto Pietarissa ja oma auto. Eivätkö he ole muistaneet elämänsä 20 vuotta sitten?

Mutta rahaa ei mielestäni ole tärkeintä asiaa. Elämässä on paljon juttuja joita ei voi osta rahalla. Siksi viihdyn loistavasti Suomessa.
Tags: venäjä suomi neuvostoliitto
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments