lstipakov (lstipakov) wrote,
lstipakov
lstipakov

Kielen pohdinta 2

Enemmistö suomalaisista osaa englantia, varsinkin nuoriso. Miksi näin? Ehkä siksi, koska Suomessa telkkareissa ja elokuvateattereissa elokuvia näytetään alkuperäisellä kielellä. Tai siksi, koska suomalaisilla liikkeillä on paljon yhteyttä ulkomaalille, sillä vienti on tärkeä Suomelle. En tiedä, mikä on suurin syy.

Melkein kaikki ulkomaalaiset, jotka tulevat Suomeen työskennelläkseen, osaavat englantia. Monia heistä ei kiinnosta suomen opiskelu, koska Suomessa on mahdollista asioida englanniksi. Lisäksi uuden kielen oppiminen on aina vaikea. ICT-alalla voi löytää työpaikan, jos osaa pelkästään englantia, mutta nykyään sekin on vaikeampaa. Minulla on pari työkaveria, jotka eivät osaa yhtään suomea, vaikka ovatkin asuneet Suomessa ainakin kuusi vuotta. Minusta se on väärin, mutta en aio kirjoittaa tästä enempää. Jaan kokemuksia, miten itse olen oppinut suomea.

Olen käynyt kurssilla ja se auttaa oppimaan. Mielestäni pelkästään kursseilla käyminen ei riitä. Pääasia on kielen päivittäinen käyttäminen. Osa ulkomaalaisista pelkää puhua suomea, koska he eivät omasta mielestään puhu riittävän hyvin. Entä sitten? Lakkaa pelkäämästä! Minusta monissa tilanteissa huonolla suomella puhuminen on parempaa kuin puhua englantia. Ainoa tapa oppia puhumaan kieltä on päivittäin puhuminen. Älkää pelätkö virheitä! Itse yritän puhua suomea mahdollisimman paljon, vaikka teenkin paljon vihreitä. Huomasin kuitenkin, että nykyään puhun paljon parempaa suomea kuin vuosi sitten. Kysykää kaupassa ”mistä voin löytää punajuuria”. Soittakaa terveyskeskukseen ja varatkaa aika lääkärille. Kysykää ihmisiltä kaduilla ”miten pääsee kirjastoon”. Jutelkaa muiden vanhempien kanssa leikkipuistolla säästä. Kertokaa lapsenlapsille lauluin... voi voi tämä on erilainen asia josta kirjoitan jonakin päivänä. Puhukaa vaan suomea aina kun mahdollista!

Selkokieli on hyvä asia suomea opiskeleville. Tietääkseni alunperin se perustettiin auttamaan ihmisiä, joilla on vaikeuksia ymmärtää tavallista yleiskielistä tekstiä. Kun Suomeen alkoi tulemaan enemmän maahanmuuttajia, todettiin että selkokieli on hyödyllinen myös heille. YLE lähettää selkouutisia kaksi kertaa päivässä. Voi lukea ja kuunnella niitä internetissä. Tykkään siitä kovasti, mutta viime aikoina minusta alkoi tuntua, ettei siinä ole tarpeeksi haastetta. Rupesin kuuntelemaan YLE Puhetta ja lukemaan tavallisia uutisia. Lämpimästi suosittelen kaikille kuuntelemaan ja lukemaan selkouutisia.

Töissä tilanne on vaikeampi. Joskus tärkeistä asioista pitää keskustella englanniksi, koska tähän mennessä en osaa suomea riittävän hyvin. Siitä huolimatta kirjoitan usein sähköposteja ja keskustelen asioista kavereiden kanssa suomeksi.

Nyt kello on jo paljon, pitää mennä nukkumaan.
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments